australia
Wombat Wombat jest torbaczem, który jest spokrewniony z koalowatymi. Zamieszkuje południową i północną część Australii. Nie osiąga dużych rozmiarów. Jego maksymalna długość może wynosić około metra długości. Wombaty żyją w norach, które same sobie kopią na głębokość do 20 metrów. Nora wombata posiada zawsze kilka wejść, wombat zabezpiecza się w ten sposób przed ewentualnym zasypaniem nory. Wombaty to zwierzęta w pełni roślinożerne, uwielbiają trawy, krzewy i rośliny. Są typowymi samotnikami, łączą się w pary jedynie w okresie godowym. Te futrzaste zwierzęta idealnie dają sobie radę na terenach półpustynnych, bardzo dobrze znoszą też wysokie temperatury. Wombaty żyją do 20 lat. Bywają agresywne, więc jak je spotkasz w lasach Australii lepiej ich nie zaczepiaj.
Dziobak Dziobaki to zwierzęta wodno-lądowe. Są dobrze przystosowane do życia w wodzie - mają błony pławne pomiędzy palcami oraz płaski szeroki ogon, który służy im do sterowania. Dzięki temu są świetnymi pływakami. Co ciekawe dziobaki pływają z zamkniętymi oczami. Mimo tego pod wodą są w stanie zdobywać pożywienie. Jedzą żaby, ryby, skorupiaki i kijanki.
W ciągu dnia zjada on tyle, ile sam waży!
Dziobaki zalicza się do ssaków ale jednocześnie posiadają one cechy charakterystyczne dla gadów.
Co zbliża je do ssaków:
- samice karmią młode własnym mlekiem
- młode dziobaki mają zęby mleczne
- dziobaki są stałocieplne.
Co zbliża je do gadów:
- są jajorodne
- niektóre cechy budowy ciała są identyczne jak u gadów.
Dziobaki wykopują dla siebie nory w brzegach rzeki. Nora dziobaka ma 2 tunele - jeden z nich znajduje się pod wodą i służy do wchodzenia i wychodzenia z nory. Drugi znajduje się nad wodą i służy wentylacji.
Dziobaki występują w Australii i Tasmanii.
Koala Podobnie jak kangur należy do rodziny torbaczy.
Koala większą część swojego życia spędza wysoko, w konarach drzew eukaliptusowych. Właściwie schodzi na ziemię tylko po to, aby przejść na kolejne drzewo.
Jest roślinożerny i bardzo wybredny - odżywia się wyłącznie liśćmi wybranych gatunków eukaliptusa. Dorosły osobnik zjada w ciągu dnia od 0,5 do 1 kg liści. Koala prowadzi nocny tryb życia. Często żyje samotnie lub w niewielkich grupach. Zamieszkuje tereny wschodniej Australii.
Od 1972 roku, jako ginący gatunek objęty jest całkowitą ochroną!
Test content