Mleko z klasą

Alergia i nietolerancja

Mleko i jego przetwory powinny być obecne w codziennej diecie, szczególnie dzieci i młodzieży, ponieważ zawierają wszystkie składniki niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu. Mleko jest najlepszym źródłem wapnia (Ca) o najwyższej biodostępności, a także białka i witamin. Mleko nie zawiera tak zwanych "pustych" kalorii. Do najczęstszych przeciwskazań dotyczących picia mleka należą: alergia na białko mleka i nietolerancja laktozy.

Alergia na białko mleka krowiego jest zjawiskiem marginalnym i występuje u około 0,6% osób. Z alergii tej wyrasta się – przemija ona wraz z wiekiem.

Główną przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór w organizmie LAKTAZY – enzymu, który rozkłada laktozę na cukry proste.

Picie mleka w takich przypadkach skutkować może przykrymi dolegliwościami układu pokarmowego.  Na szczęście nie są one groźne dla zdrowia. 

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mogą z powodzeniem zastępować mleko mlecznymi produktami fermentowanymi, takimi jak: jogurty, kefiry, maślanki. Tym bardziej, iż fermentowane napoje mleczne często są wzbogacane probiotykami (bakteriami probiotycznymi). Mają one działanie prewencyjne i lecznicze w przypadkach takich jak:

  • - biegunka,
  • - zespół jelita drażliwego,
  • - czynnościowe bóle brzucha,
  • - otyłość,
  • - nietolerancja laktozy,
  • - próchnica,
  • - zakażenie układu oddechowego,
  • - niektóre choroby alergiczne.

UWAGA!
Sięgając po produkty fermentowane sprawdzaj na etykiecie, czy występują w nich bakterie szczepów bakterii: L. acidophilus, Bifidobacterium lactis i L.casei. Charakteryzują się one najsilniejszymi właściwościami wspomagającymi walkę z opisanymi problemami.